OYUN TERAPISI
Daha mutlu, daha başarılı çocuklarımız
Ben yönlendirmesiz oyun terapisini 3-11 yaş arası çocuklarda uyguluyorum. Çocuğun hangi oyuncaklarla hangi şekillerde oynadığını ya da yaptığı resimleri analiz edip duygu feedback'i ve yaparak, davranış değişimi hedefliyorum.
Çocuklarımızı desteklemeliyiz, anlayış ve destek çocuğa sevgi vermektir. Ödevini yaparsa ya da uslu durursa değil, yalnızca her koşulda onu sevdiğimizi ve onayladığımız hissettirmeliyiz. Hatalarında sevgisizlikle tehdit etmek yerine sebep sonuç ilişkilerini açıklamalıyız.
ÖĞRENELIM
Çocuklar büyüklerini dinlemek konusunda iyi değildir. Ancak onları taklit etme konusunda oldukça beceriklidir.
Çocuğun yaratıcılığını kullanabildiği, yeteneklerini tanıyıp sınadığı, motor becerilerden dil becerilerine, sosyallikten zihinsel becerilere kadar kendini geliştirebildiği oyun; çocuğun gelişimi için oldukça önemlidir. Yetişkinler için olan danışmanlığın çocuklar için ki hali denebilecek oyun terapisi, çocukların kendilerini en rahat ifade ettikleri ve eğlendirirken sosyal ve duygusal gelişime katkı sağlayan oyunlar üzerinden kurularak oluşur.
Oyun terapisi kaygı, korku, ayrılık, yemek, uyku, alt ıslatma, saldırganlık gibi konularda zorluklar yaşayan 3-11 (2,5 ve 13-14 de olabilir, gelen dinamiklere bağlıdır) yaş arası çocukların oyun ve oyuncak kullanarak bu istenmeyen davranışları daha uyumlu davranışlar ile değiştirmelerini hedefler.
Ortalama 50 dakika süren oyun terapisinde çocuğa kendisine, çevreye ve terapiste zarar vermeme koşulu ile istediği şekilde ve istediği oyuncaklar ile oynama şansı verilir. Koşulsuz kabulün ve anlayışın sunulduğu çocuğun günlük hayatında tepki duyduğu olguların tekrar ortaya çıkmasına imkan veren oyun terapisinde amaç, çocuğun sözlü iletişim becerilerini ve kendine güvenini arttırıp duygularını ifade edebilmesini kolaylaştırmaktır.